Genvägar är ofta senvägar

På unt.se lockar avdelning Hälsa med artikelrubriken: ”Skippa flåset – kom i form ändå”. Kärnan är, precis som rubriken antyder, att man ska slippa bli andfådd och ändå bli starkare, smidigare och slankare plus dessutom harmonisk på kuppen! Fantastiskt.

Precis som artikeln säger så har det senaste decenniets träningstrender handlat om just yoga, pilates och liknande ”nedåttjack”. Missförstå mig inte, jag älskar yoga och har tränat det sedan första året på gymnasiet – men jag ser en annan samhällstrend lysa genom den här artikeln.

Mellan raderna läser vi om den utbredda latheten och kan någon annan göra jobbet åt mig som blivit en livsstil idag. Bot på detta kan man se på intresset i att ”starta om” med Boot Camp-träning. En förkärlek för att kräla i lera, peppas av lagarbete och låta aggressionsadrenalinet pumpa  när tränaren skriker åt en att göra bättre ifrån sig.

Motsatsen till detta kan ses på TV-shop, som visar de enklaste genvägarna till en snyggare mage, en slankare kropp eller helt enkelt ett vackrare yttre. Vår massiva påtryckning handlar om ideal som gemene man inte hinner ägna all sin vakna tid åt att uppnå, utan istället fuskar sig till genom knep och knåp. När fusken slutar fungera, då söker vi oss till knivar och ”föryngringsmedel”, eller helt enkelt ger upp.

För vem passar då yoga och pilates? Jo, vilket också hälsoartikeln berättar, så är det för stressade människor som behöver bli mer flexibla och smidiga på ett harmoniskt sätt. Naturligtvis har just de här träningsformerna blivit så pass utbredda. Vi stressar som aldrig förr, för att uppnå resultat på resultat på resultat.

Annonser
Det här inlägget postades i Inspiration, Media, Samhälle, Vardag. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s