Ett rent helvete

[I dagens Norrköpings Tidningar: Biblioteksbilda barnen]

Jag var på Liljevalchs konstutställning ”Helvete”. Redan vid entrén blev man trevligt bemött – men utställningen var allt annat än trevlig. Inte för att det var något fel på den, utan beroende på tavlornas motiv. Temat för utställningen som pågår från 1 oktober till 8 januari är nämligen ”Helvete”. Dystopiska inslag som visar människans utspel och begränsningar.

Roj Friberg har ett helt rum av helvetesskildringar. Människomassor av förvridna ansikten på en vägg, en annan med ett odefinierbart svart som ser ut att sluka marken och vackra svartvita hus i förstörelse. Man undrar om huset är utblåst och hålet i fasaden är en nödutgång – eller en ingång till det svarta. Men kanske mest fascinerande är hans skulpturvägg ”Brandvägg” som får ögonen att hungrigt söka efter vad Friberg velat visa funnits som sedan slukats av lågor. Vad berodde det på? Kanske visste den mörka skepnaden bakom skynket något? Till synes retfullt har Friberg smugit in en skuggvarelse ‘bakom scen’ för att betraktaren ska fråntas sin position och istället själv bli övervakad.

I Jörgen Johansens rum vill man helst stå ensam mitt på golvet och höra ekot av de egna andetagen. Hans tavlor av uppförstorade märken (Louis Vuitton, Gucci) som möglat visar konsumtionssamhället, men främst förgänglighet och ensamhet. Fyra vita väggar försedda med konstmögel leker med det inre och det yttre – vilket hela konstutställningen gör.

Ett av de mest fascinerande rummen visar sig på ytan vara ett av de mest anspråkslösa. Francisco de Goyas många grafiska blad Krigets fasor presenteras tätsittande. Man måste gå nära inpå för att se hånfullheten i slaktarnas ansikten. De plågades ansikten jagar en även utanför Liljevalchs väggar. Förmodligen gör påminnelsen om (o)mänsklig grymhet att man reagerar så starkt på just Goyas svit.

Utställningen leker med ens sinnen och innehåller både modern och äldre konst. Liljevalchs ”Helvete” är väl värt ett besök. För mer information – besök hemsidan, här.

Annonser
Det här inlägget postades i Inspiration, Journalistik, Konst, Media, Samhälle. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Ett rent helvete

  1. elsanilsson skriver:

    Du målade upp dina intryck väldigt vackert. Nu blev jag nyfiken!

  2. Katarina skriver:

    Tack, vad roligt att det intresserar. Rekommenderas varmt vid ditt nästa Stockholmsbesök!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s