Trendigt med tidningar

Det finns en ny tidning. Den heter Skriva och har nyss utkommit med nummer 02. Rubriker som 19 knep för att nå ut på nätet varvas med författartips och 9 sätt att inleda din roman. I inledningsorden från chefredaktörerna konstateras att skrivandet ligger i tiden, eftersom deras tidning fått grogrund och respons (både gillande och ogillande sådan). Därefter följer insändarsidans översvallande beröm och tacksamhet gentemot tidningens skapare för att ha ”uppfyllt alla önskningar” och härmed ökat chansen för att ”orka med och nå ut”.

Det är lätt att låta gnällig, men det här påminner väldigt mycket om bantningstidningarnas ”räddande stöd” som praktiskt taget ska göra jobbet åt en. Ingen gör jobbet åt en. Vill man gå ned i vikt krävs träning och god kosthållning – vill man skriva måste man skriva. Men naturligtvis är tips, övningar och intervjuer alltid bra för inspirationen.

Att skriva är att leva, ensam, åtminstone i perioder – annars får man inte mycket gjort. Samtidigt fascineras många av skrivandet som ett förevigande och sätt att nå ut med sig själv till andra. En tidning som tar upp det kanske är ett sätt att göra skrivandet mindre ensamt, för en stund. Tills det krävs att man isolerar sig igen.

Medan Tidningen Vi fokuserar på böckerna i sig fokuserar Tidningen Skriva på själva skrivprocessen. Kanske är det också intressant att notera att vi lever i en tid där det är inne med färggranna tidskrifter – och att människor verkar förlusta sig i både läsning och skrivande.

Annonser
Det här inlägget postades i Inspiration, Journalistik, Media, Samhälle. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Trendigt med tidningar

 1. melwa skriver:

  Klart intressant ändå, tycker jag! :D

 2. Katarina skriver:

  Absolut, men priset är lite väl högt för tidningens ännu begränsade utbud, anser jag. ”Vi” är mer matnyttig, men den är förvisso äldre och mer erfaren av branschen.

 3. Malin skriver:

  Fast får man egentligen ut så mycket av en sådan tidning? Har man inte hört alla så kallade ”skrivtips” redan?

 4. Katarina skriver:

  Nej, det är väl det jag hävdar också – men det kanske är trevligt med lite ”kontakt” och utbyte skrivare emellan. Även om Internet förmodligen är den största konkurrenten som gör att dyra papperstidningar som denna inte överlever.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s