Det våras för kopiorna

Överallt syns de: kopiorna. Och jag talar inte om att alla köper den nya vårjackan eller -klänningen från samma kedja och kopierar varandra, än heller menar jag förfalskade väskor eller skor. Det är ju annars vad man ofta tänker på, när man hör ”kopia”. Eller kanske ett fotokopierat dokument?

I dagens SvD Kultur skriver konstredaktören Clemens Poellinger om en ”skamlös kritik av konstvärld”. Han hänvisar till Wolfgang Beltracchi och talar inledningsvis om det ”totala förfallet av tyska språkkunskaper i Sverige”. Det må vara hur det vill med den saken (som tysktalande kan jag dock hålla med) men krönikan handlar i övrigt om Beltracchi som förfalskarkung av konsten. Han har nyligen dömts till sex års fängelsestraff för sin kopierande verksamhet, närmare bestämt säger han att ”Ich habe Bilder gefälscht, und das seit ewig und drei Tagen.” Vackert uttryckt, skickligt gjort – men olagligt.

Som Poellinger i sin artikel påpekar ställer just nu Elaine Sturtevant ut på Moderna museet. En konstnär vars signum är att bilda sig en egen uppfattning utifrån redan kända konstverk – och ombilda. Men det är inte kriminellt, det är inspiration.

Inspiration i konstens väg har Liljevalchs bidragit med sedan slutet av januari i år. Vårsalongen, som jag besökte igår, erbjuder en uppsjö av nya, inspirerande verk. Och roligt är också att ”Unga vårsalongen” bidrar! Unga konstnärer (10 år till gymnasieålder) ställer ut i Liljevalchs källarplan. Hela salongen är väl värd ett besök innan den stänger på söndag.

För även om det finns en storhet i att ha förmågan att rättvist (?) kopiera konst, så är det förmodligen mest kittlande att se ny konst och nya konstnärer födas.

Annonser
Det här inlägget postades i Inspiration, Journalistik, Konst, Media, Samhälle, Språk. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Det våras för kopiorna

  1. elsanilsson skriver:

    Så förfärligt men ett fantastiskt inlägg av dig!

  2. Katarina skriver:

    Tack, tack!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s