En inte helt PK debatt

Det gick vilt till på gårdagens PK-debatt (förkortningen står för Publicistklubben och inte politiskt korrekt). Debatten var också just allt annat än pk. Moderatorn var mer en partisk kommentator (vilket kan anses lite lustigt, eftersom hon själv är en erkänd journalist) och Janne Josefsson från SVT:s ”Uppdrag granskning” gick till vild attack mot sina yngre kollegor Ebba von Sydow och Alex Schulman. Men kanske var det också en del av Josefssons varumärkesbyggande? Ilskna utbrott för att fortsätta leva upp till den bild han skapat sig?

I vilket fall som helst så valde man (han och moderatorn, Stina Dabrowski) att under debatten uttryckligen göra sig lustig över Twitter, Facebook och bloggar – deras beteende fick det att verka som om sociala medier idag är ett särintresse, men kanske var det bara ett försvar av deras egna journalistform som numer kanske mest är i minoritet. Vad man än tycker om det, så var alltså temat för kvällens debatt: ”Journalisten som varumärke”.

Innan debattens start delades Publicistklubbens Stora Pris 2012 ut till journalisten och radioprataren, Katarina Gunnarsson, med motiveringen: ”För att hon förnyat det sociala reportaget genom att söka där få andra söker och därmed givit plats åt människor som sällan hörs.”

(Läs mer här: Sveriges Radio)

Hur det än är med journalisters varumärken, om de är öppna med sin marknadsföring eller håller den välplanerat fördold för allmänheten, så blev kvällen trevlig. En blandning av ilsken debatt och mysigt mingel på Café Panorama mitt i Stockholms kärna.

Detta inlägg publicerades i Journalistik, Media, Samhälle, Språk, Vardag. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till En inte helt PK debatt

 1. Brita-Lena Ekström skriver:

  Hej,
  Puiblicistklubbens debatter leds alltid av ordförande. Ordföranden sedan en månad tillbaka heter Stina Dabrowski. Debattledaren har, bla i egenskap av sitt ordförandeskap, större frihetsgrader än i många andra debatter och inte minst eftersom PK är en förening som bjuder in sina medlemmar till debatter m m.
  MVH Brita-Lena Ekström, styrelseledamot och programansvarig.

 2. Katarina skriver:

  Tack för intresset av att förtydliga detta. Som sagt, debatten var intressant – men jag tycker fortfarande att Stina Dabrowski tog Janne Josefsson i onödigt mycket försvar gentemot resten av panelen. Han står stark ensam, det visade han ju tydligt.
  Vänligen, Katarina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s