Glittrig, men vardagsfilosoferande

Emily Nussbaum skriver i senaste numret av The New Yorker om ”difficult women” i teveserier och jämför Sex and the City med Sopranos – om hur kvinnor gestaltas jämfört med män i ”kvinnliga” respektive ”manliga” serier. Hon pekar i sin artikel på svårigheter med kvinnliga förebilder – att de, i motsats till de manliga, ofta framställs som präktiga och korrekta för att vara ”goda förebilder” för unga kvinnor. Därför gläds hon åt Sex and the City och det sätt som de kvinnliga rollfigurerna utmanar det präktiga, korrekta och skapar nya bilder om hur en kvinnlig huvudrollsinnehavare kan vara.

Serien är absolut uppfriskande. Sex and the City må vara glittrig in absurdum ibland, men den är också eftertänksam, vardagsfilosoferande och full av (vad jag kanske går igång mest på) ordvitsar och underfundigheter.

Sex and the City in the newyorker

(Spoiler alert!) Nussbaum ställer sig frågande till huruvida slutet på serien är rätt. Ska Carrie verkligen låtas bli carried away av Big som räddar henne ur knipan (som är en annan mans, tvivelaktiga, famn)? Hon som själv hela tiden har lyckats ta sig ur problem tillsammans med sina väninnor. Stjälper det hela idén och tjusningen med serien eller är det kanske fint att vår hårdhudade hjältinna låter sig räddas för en gångs skull?

Som avslutning tar Emily Nussbaum till stilgreppet som rollfiguren Carrie använder sig av i (alla?) sina krönikor: ”And I can’t help but wonder…” och frågar sig om det kommer att komma en serie efter Sex and the City där en sådan rollfigur som Carrie tillåts stå helt ensam att ta sig ur problemen och berätta för tittarna om vad som händer då?

Annonser
Det här inlägget postades i Film, Inspiration, Media, Vardag. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s