Koppen som statusmarkör

bild(1)Koppen. Statusmarkören. Ofta i höger hand på den som går med stolt hållning och något bestämt, ibland lätt stressat, i blicken. Koppen är stadsmänniskans sätt att visa: Jag har ett jobb, någonstans att vara och därför behöver jag väcka mig själv med lite (eller en liter) kaffe denna tidiga timme.

Kosta vad det kosta vill. Många tänker: en tia, tjuga eller till och med trettio kronor (ni skrattar, men många bäckar små…) hit eller dit, det viktiga är appearance när vi promenerar (karriär)vägen fram.

Sanningen är att det skulle lika gärna kunna vara välling i take-away-koppen, det spelar ingen roll. Koppen i sig signalerar framgång, företagsamhet – och ett starkt behov av koffein. En kopp som bär mycket hopp och några tydliga löften, helt enkelt.

(För den alltför kaffeberoende statusmarkeraren kan jag rekommendera The Undercover Economist. Den skojfriska lilla boken från 2007 ger en lättsam lektion i hur samhällen och marknader fungerar och kan samtidigt råda bot på den mest notoriska statuskopphandlaren eftersom den visar fördelen med vardagssparsamhet. Om man nu skulle vilja släppa taget om koppen,
i alla fall någon enstaka dag i veckan.)

Annonser
Det här inlägget postades i Inspiration, Samhälle, Vardag. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s