Måste allt ha en mening?

Strax innan nyår fick jag höra radiopratare resonera kring sådant vi borde lämna kvar i 2016. ”Låtsasnorska” var en sådan sak, eftersom serien ”Skam” blivit så populär att vi går runt och förlustar oss i norska språket – tydligen med varierande resultat.

Mysigt med norska, tänkte jag, och insåg där i årets sista skälvande timmar att jag missat något alla andra redan sett. Bara det förde mig tillbaka till tonårstidens våndor… vilken inverkan denna serie måste ha!

Men även i det nya året diskuteras ”Skam” och i dag resonerar Svenska Dagbladets litteraturredaktör Madelaine Levy om gymnasieungdomarnas vardag, tankar och beteenden. Levy delar med sig av hur hon suttit i decembers kalla vinternätter och överdoserat serien med starka känslosvall. Ändå är hon inte helt nöjd, utan anser att något skaver: ”Vad lämnar egentligen denna serie efter sig, när sista avsnittet väl klingat ut? Vad har vi lärt oss om livet?”

Det får nog både mig (trots skam-ligt efter) och ”Skam”-fansen att fundera. Måste allt ha en mening? Räcker det inte med att man lyckas uppbåda lite klassisk katharsis?

Till syvende och sist, även om det kanske sällan stämmer överens med gymnasieungdomars verkliga vardag är ”Skam” förmodligen just vad de behöver för att koppla bort, få lite hopp och underhållning.

skamsvt

Annons
Detta inlägg publicerades i Blogg, Inspiration, Media, SvD, Vardag och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.