Om mig

webkatHej! Jag heter Katarina O’Nils Franke och är redaktionssekreterare i Axess Magasin och skriver krönikor för Norrköpings Tidningar. Jag programleder även ”Förklara din forskning” tillsammans med Catta Neuding på Axess TV.

Hösten 2015 utkom jag med min första roman, Kollisionen, på Visto förlag. Hösten 2019 kom min andra: Ett annorlunda avtalTill våren 2021 är det dags för min tredje bok: ta en titt här!

Jag är ordförande i Svenska Högerpressens förening sedan mars 2020. Tidigare har jag bland annat arbetat som förlagsredaktör på Timbro, varit ledarskribent på Svenska Nyhetsbyrån och t f chefredaktör för Frivärld Magasin. Jag har en fil. kand. i tysk språkvetenskap och skrivit kandidatuppsatsen ”Rilke in Übersetzungen” (vt 2010), Uppsala universitet. Jag har även gått:

  • Svenska Nyhetsbyråns Skribentskola
  • Stureakademin
  • Berghs School of Communication, ”Skriva för att övertyga”
  • JHS utrikespolitiska skribentutbildning
  • Bollnäs folkhögskolas skrivarlinje
  • Försvarsutbildarnas kurser till kriskommunikatör

Jag finns publicerad med prosa, pjäs och poesi i ett flertal antologier och tidningar. Ett urval av mina dikter finns översatta och publicerade på kurdiska.

2013 framfördes min kortpjäs ”Den velige” (manus utifrån romanen Kollisionen) på Teater Blanca i Uppsala. Min dikt ”Vägen” är tonsatt till körsång av Cecilia Franke och uruppfördes 7 mars 2014 på Skissernas museum i Lund och spelades på Palladium i Malmö dagen därpå. Konserten sändes sedan i Sveriges Radio P2 den 20/3 2014.
Den 2 maj 2019 uruppfördes min dikt ”Sommarsmaker”, tonsatt av Jonatan Lönnqvist.

Jag nås på: katarina@onils.se
Twitter: @onilsfranke
LinkedIn

Författarfotot är taget av Sophia Danforth

Några antologier och e-böcker jag medverkar i:

Medverkan

Annons