Boksamtal om rymden, sci-fi och litteratur i Axess TV

Ikväll kl 21.00 sänder Axess TV ”Veckans bok 2019” med Maria Küchen om Rymdens alfabet – vi hade ett så trevligt och intressant boksamtal och jag tycker att det märks på intervjun. Idel leenden, skratt och nyfikna frågor!

Såhär presenteras programmet:

Maria Küchen är poet, prosaist och kritiker med en passion för rymden. Hennes bok ”Rymdens alfabet” utkommer i år, femtio år sedan människan för första gången landsteg på månen. Det är en kulturhistorisk berättelse om rymdfartens utveckling, skildrad från A till Ö. Maria Küchen samtalar med Katarina O’Nils Franke om vetenskap, science fiction och den mänskliga nyfikenheten på rymden.

Se det via Youtube redan nu: https://www.youtube.com/watch?v=wuJzlNevD9M

Publicerat i Inspiration, Litteratur, Media | Märkt , , , , , ,

Lyckad och trevlig bokmässa i Bollnäs

I lördags (26/10 2019) deltog jag i Bollnäs biblioteks bokmässa. Vi var många utställare och föredragshållare och det kom hela tiden en strid ström av besökare. En succé med andra ord! Jag hade väldigt trevligt och träffade många fina vänner och bekanta från bland andra Skrivare i Hälsingland, Bollnäs folkhögskola och tidigare klasskompisar och bekanta från trakten. Några bilder finns på bibliotekets Facebooksida här: https://www.facebook.com/events/442507912972228/

Jag både sålde och köpte böcker. Ett av fynden var vännen Majvor Mäki Sjöbergs andra diktsamling ”Onämnd, oglömd” (Black Island Books 2018) – naturligtvis med en fin signatur från författaren! Magiska, koncentrerade dikter rotade i Tornedalen. Lästips!

Publicerat i Inspiration, Litteratur | Märkt

Gästade bokklubb som läst ”Ett annorlunda avtal”

Igår var jag med om en jätterolig sak: jag gästade en bokklubb som hade läst Ett annorlunda avtal! Jag fick flera kluriga, smarta frågor om min roman och det blev ett intressant och trevligt samtal. Dessutom var maten på Miss Voon väldigt god!

Publicerat i Inspiration, Litteratur

Omnämnd på kultursidan i HelaHälsingland

”Äntligen får boken plats i centrum” skriver Christina Busck, kulturredaktör i Hälsingetidningar, och nämner Ett annorlunda avtal och mig inför lördagens bokmässa i Bollnäs. Digital länk finns här: helahalsingland.se/logga-in/christina-busck-antligen-far-boken-plats-i-centrum

Det ska bli jättetrevligt att medverka om min svarta komedi som både utspelar sig i Stockholm och Bollnäs, kl 11.10 pratar jag på biblioteksscenen. Vi ses där!

Publicerat i Journalistik, Litteratur | Märkt ,

Min roman kommer som ljudbok!

Så himla roliga nyheter: Ett annorlunda avtal kommer som ljudbok hos Egmont Saga! Kittlande att få höra berättelsen uppläst!

ljud

Publicerat i Inspiration, Litteratur | Märkt ,

”Har läst med stort nöje”

Ulf Wickbom har läst min roman och skriver: ”Har läst Ett annorlunda avtal med stort nöje. Berättelsen har driv, det där som Ingmar Bergman kallade ’andningen’. De nya oväntade händelserna i romanen bryter in med perfekt timing.”

Jättefina ord, stort tack för det!

Recension Ett annorlunda avtal

Publicerat i Litteratur | Märkt ,

Med språket som verktyg

Ikväll kl 21.00 sänds det andra avsnittet i vår programserie ”Förklara din forskning”.

Fredrik Sixtensson är doktorand i grekiska vid institutionen för lingvistik och filologi på Uppsala universitet. Han tittar på hur ord som ”makt” och ”demokrati” har vandrat från dåtidens grekiska in i dagens politiska verklighet. Genom frekvensanalys och 2500-åriga skrifter: Hur kan ett suffix bli en sådan vattendelare i språket?

Se programmet via Axess hemsida eller på Youtube: https://youtu.be/dn-pRPGUwLY

Publicerat i Samhälle, Utbildning | Märkt ,

Åter från Bokmässan 2019

Vilken toppenupplaga av Bokmässan det blev i år! Vi filmade fler författarintervjuer för Axess TV än vi tidigare har gjort på Bokmässan och hade hela tiden många besökare i montern. Jag föreläste om att förvandla vardag till fiktion utifrån min roman och minglen var många och trevliga. Nedan syns några bilder:

 

Publicerat i Inspiration, Journalistik, Litteratur, Media | Märkt

Premiär 24/9 kl 21: Förklara din forskning

Imorgon kl 21.00 sänds premiäravsnittet av ”Förklara din forskning” där jag och Catta Neuding intervjuar intressanta unga forskare (doktorander och nydisputerade). Vad gömmer sig bakom dörrarna till konstkammaren? Vem skyddar vårt kulturarv i krig? Hur kan ett grekiskt suffix bli en vattendelare i språket? Det och mycket mer får du reda på i ”Förklara din forskning”, varje tisdag kl 21.00 i Axess TV – eller digitalt här: https://axess.se/tv/program.aspx?id=5960

Förklara din forskning, inledning

Publicerat i Inspiration, Media, Utbildning | Märkt , , , ,

Vi ses på Bokmässan 2019!

Snart är det dags för höstens höjdpunkt: Bokmässan i Göteborg! Den 26-29 september hittar man mig den mesta av tiden i Axess monter C03:42 där vi har ett fullspäckat program live för publik – och som spelas in för Axess TV-serien ”Veckans bok” som sänds senare i höst. Hela programmet ligger digitalt här: bokmassan.se/exhibitors/axess

Därutöver gästar jag tidningen Skrivas scen, en våning upp i F-hallen. Vi ses på mässan!

Torsdag 26 september
kl 11.00-11.20
Att förvandla vardag till fiktion
Mer info: bokmassan.se/programs/att-forvandla-vardag-till-fiktion/
Café Skrivas scen F01:58

kl 15.45-16.00
Samtal med Marika Stolpe om vikten av bokens hantverk
i dagens alltmer digitaliserade bokmarknad

Monter C03:42


Lördag 28 september
kl 11.00-11.30
Intervju med Maria Küchen om Rymdens alfabet 
Monter C03:42


Söndag 29 september
kl 13.45-14.15
Intervju med Tore Janson om Språken före historien 
Monter C03:42

Programledarna under Bokmässan 2017 (när var med sist). I år blir vi många fler! Förutom Adam Cwejman, PJ Anders Linder, jag och Lotta Gröning är också Catta Neuding, Erik Thyselius och Gunilla Kindstrand med och intervjuar.

Publicerat i Inspiration, Litteratur, Media | Märkt , , , ,